Arbetsskador

Chefredaktören: Vi låter oss inte stoppas

Anna Gullberg, chefredaktör, Gefle Dagblad. Foto: Gefle Dagblad

- Man får inte hota en tidning för det den publicerar. Det är att ställa sig i vägen för både yttrandefrihet och pressfrihet och då är det de stora demokratiska värdena som står på spel, skriver Anna Gullberg, Gefle Dagblads chefredaktör.

Publicerad

Som Arbetarskydd berättade i går bombhotades centralredaktionen i Gävle på torsdagen. Artiklar på nyhetssajten skulle tas bort, annars skulle det ”smälla en bomb”.

Hoten sattes i samband med tidningens granskning av militant islamism i Gävlemoskén. På fredagsmorgonen rapporterar Gefle Dagblad, GD, att polisen dragit tillbaka bevakningen. Kvinnans syfte var inte att bombhota, enligt en källa till tidningen.

– Rent juridiskt når det inte upp till olaga hot, vi utreder i stället brottet falskt larm, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Här är ett utdrag ur Anna Gullbergs ledare:

”GD:s medarbetare ska inte behöva gå till jobbet och känna sig rädda för att de har gjort sitt jobb. När jag tänker på det blir jag så otroligt arg. Vi låter oss självklart inte hindras i vårt jobb även om vi blir hotade. Men vi borde slippa det.

Den granskning som är anledningen till hotet, rapporteringen kring radikalisering i gävlemoskéns ledande skikt, är en av de viktigaste som Gefle Dagblad har gjort. Jag är stolt över den, och över mina modiga medarbetare. Jag tänker också på frilansaren Magnus Sandelin som varit en stor och viktig del i GD:s jobb, en modig journalist. Vi som redaktion står också bakom honom.

Nu fortsätter vi att göra jobbet för gävleborna.”