Arbetsskador

Chef hindrade polisanmälan om våldtäkt

En 80-årig man på ett äldreboende i Luleå misstänks ha våldtagit och utnyttjat en gravt dement kvinna sexuellt. Men personalen ska ha förbjudits av chefen att göra en polisanmälan. 

Publicerad

Enligt förundersökningen, som NSD tagit del av, säger personalen att den blivit förbjuden av chefen att göra en anmälan ”gällande händelserna”.

Men personalen valde att ändå vända sig till polisen. Enligt stämningsansökan har mannen utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd och brottsrubriceringarna är våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Socialchefen Agneta Ekman säger till NSD att hon inte vill kommentera fallet. När hon får frågan om det inte är märkligt om chefen förbjudit sina anställda att polisanmäla brottet säger hon att de inblandade är kunder hos kommunen. ”Vi brukar inte polisanmäla kunder”, säger hon. Socialchefen utesluter däremot inte att Socialstyrelsen senare får titta på fallet.

Nu har extrapersonal satts in på boendet och ett larm som visar om offret och gärningsmannen rör sig i lokalerna, skriver NSD.