Arbetsskador

Chef döms för dödsolycka på pappersbruk

Produktionschefen bedömde inte riskerna tillräckligt noga innan han tog cisternen i bruk. Den anställde hade inte trampat igenom taket och drunknat i den heta massan om han hade varit bättre informerad. Hovrätten, till skillnad från tingsrätten, anser att chefen vållade dödsolyckan. Munksjö Paper får betala 1 500 000 i företagsbot.

Publicerad
Så gick olyckan till (klicka för större grafik). Illustration: Jonas Askergren

Olyckan hände en sommarnatt 2011 vid Munksjös pappersbruk i Billingsfors. En cistern med rostigt tak hade då börjat användas. De farliga delarna av taket var avspärrade med rödvita avspärrningsband. Men de som gick upp på cisternen för att justera ventilerna visste inte om att taket var så skört att de kunde trampa igenom det. Det fanns i praktiken ingen chans för den som trampade igenom taket att ta sig upp med livet i behåll, anser hovrätten.

Domstolen anser att produktionschefen borde ha insett att det fanns en risk för att operatörerna gick ut på den farliga delenav taket. Han borde antingen ha sett till att taket gjordes säkert eller spärrat av det på ett sätt som gjorde det omöjligt att gå ut på det. Dessutom borde han ha informerat dem som justerade ventilerna. Hans oaktsamhet orsakade olyckan.

Hovrätten dömer chefen till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Munksjö Paper får betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Om domen

16 oktober 2014, Hovrätten för västra Sverige, mål B 4928-13