Arbetsskador

Bok om hot och våld på jobbet

Vet personalen varför en patient eller brukare är arg går det lättare att bemöta. "Hot och våld på jobbet" heter en ny bok som kommer ut i dagarna.

Publicerad

I hemtjänsten jobbar många unga utan utbildning. De borde få mycket mer handledning än i dag, anser Maria Bauer, som är en av författarna till boken om hot och våld i arbetslivet. Enligt beteendevetaren är vård i annans hem betydligt farligare än att jobba inom kriminalvården. Boendestödjare och hemtjänstpersonal arbetar oftast ensamma hos människor som kan tända till på grund av drogproblem eller funktionsnedsättning.

Ett sätt att förebygga hot och våld är att göra riskbedömningar.

- En viktig sak är att läsa tidigare dokumentation noga så man inte klampar på och skapar riskfyllda situationer i onödan. Personalen kan ibland göra riskbedömningar tillsammans med klienten, säger Maria Bauer till Suntliv.nu och menar att man måste titta på motivet och drivkraften till våldet.

En annan viktig förklaring till varför hot och våld i arbetslivet ökar ger kriminologen Sofia Wikman i sin doktorsavhandling. Nedskärningarna inom offentlig sektor har gjort att personalen är mer pressade. Kriminologen kritiserar fokuset på bemötande.

- Jag håller fullständigt med henne. Det är klart det är skillnad på att vara fem eller två anställda på en avdelning där många människor behöver hjälp, och att det kan leda till hot eller våld i vissa lägen. Jag ser det sambandet tydligt när jag är ute och handleder anställda, säger Maria Bauer till Suntliv.nu.