Avskedad för att han skadat ögat på jobbet

2015-09-16 10:15 Elisabet Örnerborg  
Medan mannen var på läkarbesök fick han uppmaningen att välja mellan att säga upp sig själv och att bli uppsagd. Foto: TT-Bild

Bilvårdaren skadade sig i ögat på jobbet. När han inte hade blivit bättre gick han till vårdcentralen. Medan han satt där och väntade fick han veta att han hade att välja på att säga upp sig själv - eller bli uppsagd.

IF Metall stämmer Motorbranschens Arbetsgivareförbund och Ditec Bilvårdcenter AB i Malmö till Arbetsdomstolen. En tillsvidareanställd bilvårdare, som skadat sig i ögat på jobbet, fick veta att han inte var önskvärd där längre sedan han gått från jobbet för att uppsöka läkare.

Han hade förvarnat arbetsledaren redan dagen innan att om ögat inte blev bättre måste han söka läkare. När han kom till jobbet nästa dag, den 12 juni, gjorde ögat ont, var svullet och hans syn var dimmig. Då sa han till sin arbetsledare att han skulle uppsöka vårdcentralen.

Det var när han satt där i väntrummet som han fick veta att han måste välja mellan att säga upp sig själv och att bli uppsagd. Det tog han så hårt att han inte orkade gå tillbaka till jobbet. Han blev nekad läkarintyg för ögonskadan, trots att han sa att hans arbete krävde detta från första dagen. Läkaren menade att i så fall måste det finnas ett beslut om detta från Försäkringskassan. Bilvårdaren fick i stället boka en ny tid och blev då sjukskriven för diagnosen krisreaktion.

Bilvårdaren avskedades den 6 juli 2015 för att han varit olovligen frånvarande från jobbet under tiden den 12 till den 18 juni. Den 22 juni blev han sjukskriven på grund av krisreaktion.

Ombudet påpekar att bilvårdaren mådde dåligt på grund av arbetsgivarens agerande, dessutom hade han gjort vad han kunnat för att få ett läkarintyg.

Förbundet kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att bilvårdaren ska få ekonomiskt skadestånd och 200 000 kronor i allmänt skadestånd. I andra hand om domstolen skulle komma fram till att det fanns skäl för uppsägning kräver förbundet uppsägningslön och semesterersättning plus 100 000 kronor i allmänt skadestånd, mål A 126/15.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö