Attackerna mot tidningsbud förbryllar

2009-03-05 14:52 Elinor Torp  
Ur Arbetarskydd 7/8-2008

Ännu ett tidningsbud har misshandlats. Det skedde i Landskrona i natt. Budet sköts i huvudet med ett luftvapen. Skånepolisen frågar sig: Varför ger sig rånare på personer som delar ut tidningar?

Tidningsbudet som rånades tidigt på torsdagsmorgonen var i 20-årsåldern. Han höll på att dela ut tidningar på Almstigen i Landskrona när en 17-årig kille först slog honom och sedan sköt honom i huvudet med ett luftvapen. Polisen fick larmet klockan halv fyra på morgonen.

17-åringen greps lite senare och tidningsbudet klarade sig utan allvarliga skador.

Det senaste året har tidningsbud råkat illa ut på flera håll i landet. Arbetarskydd har tidigare skrivit om Rita som fick se sin tidningsvagn i lågor, Leif som besköts med nyårsraketer och Bo som misshandlades med ett basebollträ. Sedan dess har många fler tidningsbud råkat illa ut. Problemet är att de jobbar ensamma vid tider då de allra flesta ligger och sover. Men varför blir de överfallna frågar sig Cindy Schönström Larsson, informatör vid Skånepolisen. Hon och poliserna diskuterade det på morgonen efter nattens händelse i Landskrona.

- Vi ställer oss frågande till det. De har ju inga värdesaker på sig, och de går ju inte omkring och säljer tidningar, de delar ut dem. Det man hör är att rånarna får med sig en mobil, inget mer.

Cindy Schönström Larsson fortsätter:

- Jag kan inte säga om det varit en uppgång av överfall just mot tidningsbud, jag kan bara säga att jag har reagerat på det, att tidningsbud väldigt ofta blir överfallna och rånade.

Även Arbetsmiljöverket har reagerat på att allt fler hot och våld-ärenden rör tidningsbud. I Hälsingland och Dalarna har myndigheten hotat med höga viten om inte arbetsgivarna utrustar tidningsbuden med larm.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer