Åtal för dödsolycka på sågverk

2012-12-21 12:43 Ann Norrby  

Sågverksarbetaren omkom efter fallet på över tio meter. Nu åtalas den dåvarande vd:n för dödsolyckan.

Sågverksarbetaren, som var 24 år, klättrade uppe i råsorteringen. Han hade inget fallskydd. När han ramlade föll han mer än tio meter och avled sedan av sina skador.

Arbetsmiljöåklagare Kennert Andersson anser att den dåvarande verkställande direktören på Vida Vislanda AB genom sin oaktsamhet vållat dödsolyckan. Direktören är far till den omkomne.

När olyckan hände våren 2010 fanns inte rutiner för att följa upp säkerhetsföreskrifterna, arbetsuppgifterna var felaktigt fördelade och skriftliga instruktioner saknades för arbete i riskområdet. Dessutom fanns det inte tillräckligt många kompletta fallskyddsutrustningar eller tydliga fästpunkter för skydden. Inte heller hade operatörerna och arbetsledarna tillräcklig utbildning i hur fallskyddsutrustningen skulle användas, anser åklagaren.

Han kräver också att företaget ska betala minst en miljon kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Växjö tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö