Arbetsskador

Åtal för 17-årings dödsolycka

17-åringen drunknade när skogsmaskinen gick genom isen på tjärnen. Hans arbetskamrat lyckades ta sig ur hytten. Skogsföretagets företrädare åtalas och företaget krävs på två miljoner i företagsbot.

Publicerad

Olyckan hände för två år sedan. Då höll en anställd hos Flötningen Skog AB på att ställa i ordning en vinterväg i ett myrområde. Den anställde hade året innan gått ut Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Han använde en skogsmaskin för att trampa upp vägen och med sig hade han en 17-årig praktikant.

Det fanns ingen märkning för var vintervägen skulle gå och skogsmaskinens GPS hade ingen karta över området. Det snöade och vid halvsextiden på eftermiddagen tappade 19-åringen orienteringen. Därför hamnade de två ungdomarna på en tjärn vars is brast. 19-åringen lyckades ta sig ur hytten, men praktikanten gjorde inte det utan drunknade.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalar nu en av styrelseledamöterna i skogsföretaget för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Hon anser att han borde ha bedömt riskerna med arbetet. Om han hade gjort det, skulle han ha sett till att vägdragningen varit utmärkt och att det fanns en karta i GPS:en. Dessutom skulle en mer erfaren person ha fått göra jobbet.

Åklagaren kräver också att företaget får betala två miljoner kronor i företagsbot. Åtalet ska bedömas av Mora tingsrätt.