Arbetsskador

Arbetsmiljödebatten i riksdagen
pågår för fullt

Den särskilda riksdagsdebatten om arbetsmiljön som Socialdemokraterna begärt började klockan 13.00. <br/>- Arbetsmiljösatsningarna får inte reduceras till att handla om Arbetsmiljöverkets resurser eller antalet inspektörer, sade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Publicerad

Ylva Johansson, S, inledde med att säga att visst tog det emot att gå upp när väckarklockan ringde i morse, det var mörkt och kallt. Samma känsla hade säkert de flesta av Sveriges fyra och en halv miljon arbetstagare, samtidigt som de flesta trivs på sina arbeten.

- Men även om man trivs på sitt jobb finns det problem och det är det den här debatten ska handla om. Utvecklingen går i fel riktning, sa Ylva Johansson.

Hon talade om att arbetsplatsolyckor och arbetssjukdomar ökar för tredje året i rad. Unga är mest utsatta och kvinnor har högre sjuktal. Ylva Johansson menar att det beror på att kvinnor har mindre makt och därför hamnar på de mer repetitiva jobben. Ylva Johansson talade också om att Socialdemokraterna lagt fram ett tiopunktsprogram för att komma tillrätta med problemen.

- Nu krävs en ny politik, avslutade Ylva Johansson sitt första debattinlägg.

Mehmet Kaplan, MP, fokuserade i sitt inlägg på arbetsmiljön i skolan.

Mattias Karlsson, SD, tackade Socialdemokraterna för att ha tagit initiativ till detta viktiga ämne.

- Min morfar började kroppsarbeta tidigt först som skogsarbetare, han slets ut och förtidspensionerades. Nu är han rullstolsbunden... Med bättre arbetsmiljö hade han åtminstone kunnat påta i trädgården. Min kära mor, undersköterska, som drabbats av värk ... Arbetsmiljöfrågor är inget abstrakt utan något som påverkar alla i arbetslivet. Jag förstår att regeringen inte kan göra något åt min morfar eller min mamma, men åt min lillasyster som gått i samma fotspår som mamma. Då duger det inte att skära ned på resurserna till Arbetsmiljöverket, ha slapp invandrarpolitik eller att ge EU makten, då duger det inte att skära ned på personalen inom äldreomsorgen.

Ali Esbati, V, tog upp kalkugnsolyckan då en 24-åring dödades och Gustaf Solli brännskadades svårt. Han påpekade att det gått två år och ändå har inget åtal väckts.