Arbetsskador

Ambulanser utgör hälsohot

Ambulanserna i nordöstra Skåne har stora problem med sin utrustning. Apparater trillar ner på patienter och personalen har ingen fungerande navigering.

Publicerad

För Kristianstadsbladet berättar personalen hur hjärtövervakningsutrustningen trillat ner på patienter flera gånger, att datoriserade journaler ersatts med papperskopior och att Region Skåne inte har lyckats ordna fram någon fungerande navigering.

- Vi har fått köpa in helt vanlig utrustning som finns i var och varannan bil i dag, eftersom regionen inte kunnat få fram ett fungerande system. Och ibland får vi plocka fram papperskartor, berättar en anställd på Sirius Humanum för tidningen.

Utrustningen ägs av Region Skåne. Men det är Sirius Humanum som ansvarar för ambulanssjukvården. Bilarna saknar dessutom antenn på taket så hjärtövervakningen har ofta svårt att få kontakt med sjukhuset. Ett definitivt hot mot arbetsmiljön, konstaterar de anställda. En av dem har redan fått en skada på armen och personalen är rädd för säkerheten i bilarna.