60 dödsfall inför OS i Sotji

2014-02-05 15:06 Elisabet Örnerborg  
Det globala bygg- och träarbetarfacket, BWI, kräver justa villkor för alla arbetare som bygger OS- och VM-arenor. Från vänster Mikael Johansson, Målareförbundet, Per-Olof Sjöö, GS-facket, Johan Lindholm, Byggnads och Ambet Yuson, BWI:s generalsekreterare. Foto: Elisabet Örnerborg

Den officiella siffran är 60 döda arbetare inför OS-invigningen på fredag.<br>- Det betyder att det i verkligheten är fler. Det kan inte vara någon "fair play" om sporterna äger rum där arbetare dör, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för det globala bygg- och träarbetarfacket, BWI.

Da'n före da'n före OS-invigningen i Sotji kallar GS-facket till pressträff med anledning av Ambet Yusons besök. Ordförande Per-Olof Sjöö, som i december blev ordförande för den internationella federationen BWI, håller i pressträffen.

Ambet Yuson börjar med att tala om att organisationen faktiskt har kunnat påverka villkoren för dem som bygger OS-arenor.

- Ett exempel är OS i Sydafrika där vi lyckades få igenom högre löner åt arbetarna plus två gratisbiljetter till spelen för var och en, säger han.

Antalet dödsfall blev också lågt. Två arbetare förolyckades när de byggde OS-arenorna där. Inför VM i Brasilien i sommar har fem arbetare dött. Men när OS invigs i Sotji i Ryssland har 60 arbetare fått sätta livet till, och det bara enligt den officiella statistiken. Byggnads ordförande Johan Lindholm, som liksom Målareförbundets ordförande Mikael Johansson deltog i träffen, har via byggfacket i Ryssland fått en annan siffra.

- De har meddelat att 80 arbetare dött och att 100 skadats allvarligt, säger Johan Lindholm.

Han var nyligen med när en delegation från BWI besökte Qatar. Där fick de först en trevlig officiell bild av landet inför VM i fotboll 2022.

- Sedan på kvällarna knackade det på dörren. Vi hämtades ut till ett område med 75 000 gästarbetare som inte bara arbetade under vidriga förhållanden utan också hade sanitära olägenheter där de bodde.

Han säger att de träffade 150 sanningsvittnen som berättade om arbetstider från 03.30 då de bussades ut till arenorna för att inte komma hem igen förrän vid 19-tiden på kvällen.

- 185 migrerande nepalesiska arbetare har dött på de blivande fotbollsarenorna bara under förra året, säger Johan Lindholm.

Den siffran har sedan korrigerats uppåt till 191, enligt LO:s internationella chef Loa Brynjulfsdottir.

Men målet för BWI är inte en bojkott av OS, eftersom det är de allra fattigaste arbetarna som är hänvisade till möjligheten att jobba utomlands. De behöver jobben. Målet är att Olympiska kommittén och den internationella fotbollsfederationen Fifa ska ta ansvar redan när de bokar in nästa evenemang.

Målet är också att det ska finnas en kedja där alla länkar tar ansvar. Underentreprenörens underentreprenör ska inte kunna anlita arbetare till urusla villkor och det ska finnas skydd och kunskap om risker. Sotjis 60 döda är, enligt BWI:s generalsekreterare, det högsta dödstalet i samband med OS i modern tid.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen