Arbetsmiljö

Wallmans Salonger måste fixa diskrumsluften

Nu går showen Casablanca Nights på Wallmans Salonger i Stockholm. Foto: Thorleif Robertsson
Diskrummet har lågt i tak. I förgrunden syns tunneldiskmaskinen. Foto: Arbetsmiljöverket

På scenen i Wallmans salonger skiner skådespelarna i kapp med paljetter och strålkastare. Men i diskrummet bakom kulisser och kök är arbetsmiljön så dålig att Arbetsmiljöverket hotar med en halv miljon kronor i vite.

Publicerad

Luften i diskrummet på nattklubben Wallmans Salonger i Stockholm håller inte måttet. Vattenångorna från en tunneldiskmaskin sprider sig i rummet. Därmed andas de inhyrda diskarna in starka kemiska ämnen, vilket i långa loppet kan vara skadligt.

Runt taklisterna och kablarna till lysrören växer svartmögel som också kan bidra till ohälsosam luft.

För att få bort den fuktiga luften kräver Arbetsmiljöverket i ett vitesföreläggande att Wallmans Salonger Aktiebolag installerar en kåpa som kan fånga upp ångorna som därefter förs bort genom processventilation.

Arbetsmiljöverket har också noterat att takhöjden till lysrörsarmaturen är endast 1,90 meter ”Med så låg rumshöjd kan det vara svårt att ordna tillfredsställande ventilation. Takhöjden kan också bidra till arbete i felaktiga arbetsställningar med belastningsskador som följd” skriver Arbetsmiljöverket.

I föreläggandet kräver myndigheten en takhöjd på minst 2,40 meter.

Arbetsmiljöverket inspekterade Wallmans Salonger i april 2008. Då påpekades bristerna i diskrummet.

Vid en uppföljande kontroll ett år senare fick arbetsmiljöinspektören Torbjörn Olssonklart för sig att bristerna finns kvar. Wallmans hyr salongerna på Blasieholmen till och med mars 2010. Därefter är det inte klart vad som händer. Arbetsmiljöverket tar hänsyn till detta och kräver att förbättringarna i diskrummet måste vara gjorda senast den 1 april 2010. Annars hotar ett vite på en halv miljon kronor.

Hyresvärden, Stiftelsen Drottning Victorias örlogshem, får samtidigt ett förbud mot upplåtelse av lokalerna som gäller från den 1 april 2010 om inte bristerna rättas till.

Mycket disk

Wallmans har varje kväll ca 200 gäster. Mellan 500 och 600 tallrikar ska diskas. Genom tunneldiskmaskinen går även ett 100-tal potatiskarotter, ca 400 glas samt en mängd kastruller, bleck och bunkar.