Vill tvinga anställda till individuella avtal

2016-01-12 12:59 Lennart Lundquist  
Arbetsgivaren vill tvinga de anställda till enskilda avtal om extraarbete, rapporterar skyddsombudet. Foto: All Over Press/Alamy

På ett äldreboende i Höganäs vill arbetsgivaren att de anställda ska skriva på ”individuella avtal om extraarbete”. Enligt Kommunals regionala skyddsombud känner sig de anställda jagade av chefen och är rädda för repressalier om de inte skriver under.

Arbetstagarna upplever inte detta som frivilligt och tycker det är jobbigt när chefen pressar dem och känner sig i beroendeställning gentemot denne.

”Skriver vi inte på så får vi inga extra timmar”, har de anställda uppgett för skyddsombudet.

De som till exempel har 75 procents tjänst blir nekade att ta extra timmar och dagar, enligt skyddsombudet.

Arbetstagarna tycker att detta är en bestraffning och att de tvingas till det.

Många ringer till oss på Kommunal och är ledsna, rädda och frustrerade och vill ha hjälp med frågan, uppger skyddsombudet:

- Jag har begärt att företaget gör en riskbedömning av detta för att komma till rätta med problemet. Men chefen har uppgett att man inte tänker göra så, skriver skyddsombudet som kommer att vända sig till Arbetsmiljöverket om han inte får ett nöjaktigt svar av arbetsgivaren.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö