"Verket ska kunna anställa fler inspektörer"

2010-08-18 08:54 Mattias Davidsson  
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Socialdemokraterna vill satsa på arbetsmiljön. Men partiets skuggbudget räcker inte till att bygga upp Arbetslivsinstitutet igen, enligt Sven-Erik Österberg.

Sverige har färre arbetsmiljöinspektörer än vad ILO rekommenderar. Vill socialdemokraterna finansiera fler inspektörer, eller är det bra som det är?

- Vi har varit väldigt kritiska mot den borgerliga regeringens neddragningar. Vi vill tillföra resurser. 2010 med ytterligare 100 miljoner kronor. 2011 med ytterligare 90 miljoner och 2012 med ytterligare 80 miljoner. Det handlar om att bygga upp verksamheten igen och en del av det är att Arbetsmiljöverket ska kunna anställa fler inspektörer. Som det är nu hinner man inte ens besöka alla de mest utsatta arbetsplatserna, säger Sven-Erik Österberg.

Styrmedelsutredningen föreslog att Arbetsmiljöverket återkommande ska besöka alla arbetsplatser och betygsätta arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Bör förslaget bli verklighet?

- Nej. Förslaget låter väldigt bra, men det är för teoretiskt tänkt. I stället måste Arbetsmiljöverket koncentrera sig på de mest utsatta arbetsmiljöerna. Dessutom handlar det om mycket stora belopp som vi inte har.

2007 avvecklades Arbetslivsinstitutet. Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?

- Tyvärr: det som är förstört är förstört. Vi mäktar inte med en återuppbyggnad. Den här forskningen får ligga kvar på högskolor och universitet. Men vi tänker oss en förstärkning av resurserna.

Alla arbetstagare har inte tillgång till företagshälsovård. Vill socialdemokraterna verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?

- Vi vill inte gå så långt. Det skulle bli väldigt resurskrävande. Men vi vill pröva att nå en överenskommelse mellan staten och arbetsmarknadens parter så att företagshälsovården får en positiv inriktning mot framför allt förebyggande arbete.

Ska skyddsombuden få utökade befogenheter?

- Nej, de har tillräckliga befogenheter att göra vad de ska göra. Det är inte problemet utan det är viktigt att stärka de regionala skyddsombuden och utbildningen.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Nej, det finns inget skäl. Det har inte varit ett samhällsproblem.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Vi hoppas vi slipper. LO-kongressen bestämde att detta ska lösas avtalsvägen. Det var ett klokt beslut. Men löser det sig inte inom rimlig tid och på ett rimligt sätt räds vi inte att lagstifta även om det är oerhört komplicerat.

Något annat inom arbetsmiljöområdet som ni vill prioritera?

- Vi vill sätta av tio miljoner kronor till forskning om kvinnors arbetsmiljö och den psykosociala arbetsmiljön.

Sven-Erik Österberg

Gruppledare för (s) i riksdagen. Bakgrund som ombudsman inom Skogs.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen