Arbetsmiljö

VD åtalad efter 15-årings dödsolycka

En 15-årig feriearbetare dödsstörtade i somras genom en taklucka på Träab Sävsjöström AB. Nu åtalas företagets VD, men bara för att hon arbetade på taket – inte för hennes död.

Publicerad

Träab, som bland annat tillverkar lastpallar, tar varje sommar in barn till de anställda som feriearbetare under några veckor. Den 7 juli förra året var de två: den 15-åriga flickan, vars far arbetade på fabriken, och hennes knappt ett år äldre kusin. Den dagen fick de i uppdrag att städa bort sågspån från fabrikens nästan platta tak, mellan sju och åtta meter upp.

Mot slutet av arbetsdagen föll flickan genom en röklucka i taket ner på fabriksgolvet och avled.

Luckan saknade skydd. Den öppnade neråt redan vid lätt tryck.

Kusinen uppger, att han inte såg när flickan föll eftersom han då var vänd åt annat håll.

Arbetsmiljöåklagare Kennert Andersson åtalar Träabs VD för brott mot arbetsmiljölagen, främst därför att det är förbjudet att låta minderåriga, det vill säga unga under 18 år, arbeta på över 3,5 meters höjd.

”Arbetsuppgifterna har utförts på stegar och på en byggnads tak, som haft nedåtgående rökluckor, och där det funnits nedstörtningsrisk både från taket och genom rökluckorna. Varken taket, rökluckorna eller de minderåriga har haft någon säkerhetsutrustning till skydd mot nedstörtning.”

VD:n medger de faktiska omständigheterna men förnekar brott.

Däremot väljer Kennert Andersson att inte åtala för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död. Varför inte?

- Därför att det finns en liten sekvens uppe på taket där jag inte vet vad som hände. Om jag säkert hade kunnat säga att flickan snubblade eller gjorde något annat mänskligt felsteg så hade jag åtalat även för arbetsmiljöbrott. Men nu är det fritt fram för spekulationer. Då kan försvaret rikta in sig på att vi inte vet vad som hände och lägga fram, i och för sig otroliga, hypoteser, till exempel att flickan föll därför att kusinerna lekte eller gruffade.

Men om företaget följt föreskrifterna så hade flickan ju inte alls varit på taket och då hade hon inte heller slagit ihjäl sig?

- Nej, men att hon var på taket behöver inte ha varit den direkta orsaken till hennes död. Därför är min bedömning, att det inte går att bevisa att företagets brister med hundraprocentig säkerhet ledde till hennes död, säger Kennert Andersson.

För Träabs del yrkar han en företagsbot på 100 000 kronor.

Läs mer

30 januari, stämningsansökan, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, ärende AM-110394-08.

Växjö tingsrätt, mål B 338-09.