Arbetsmiljö

Unionen: Stress och dåligt samvete leder till vobb

Vabba, vobba eller jobba är frågan för många föräldrar, speciellt i februari då många barn blir sjuka. Foto: TT-Bild

Istället för att ägna sig bara åt att vårda sjuka barn på heltid vobbar tre av fem tjänstemän i privata näringslivet. Värst är cheferna. Orsakerna är hög arbetsbelastning och att det inte finns någon att lämna över arbetet till, enligt Unionens undersökning.

Publicerad

– I dagens slimmade organisationer finns det sällan någon som snabbt kan ta över ens arbetsuppgifter. Därför jobbar många småbarnsföräldrar samtidigt som de är hemma med sina sjuka barn. För en del fungerar det bra, för andra sämre. I praktiken har många inget annat val än att vobba, säger Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Av dem som vobbar skulle var tredje helst slippa, vilket i högre grad gäller kvinnor än män. Chefer uppger, i undersökningen, i högre utsträckning att de alltid vobbar istället för att vabba.

– En arbetsplats måste klara av att medarbetarna är hemma ibland för vård av barn utan att det ger upphov till stress, dåligt samvete eller oro om en orimligt hög arbetsbelastning när man är tillbaka på jobbet, säger Martin Linder.