Arbetsmiljö

Unga sjuksköterskor tvingas välja deltid för att orka

Allt fler unga och nyutexaminerade sjuksköterskor väljer att arbeta deltid för att orka med jobbet. Vårdförbundet ser med oro på utvecklingen.

Publicerad

– Här är det jätteviktigt att man gör något omedelbart för att förbättra arbetsmiljön i stort och för att kunna locka unga, säger Pia Arndorff, vice förbundsordförande i Vårdförbundet till SvD.

Enligt Stressbarometern från TCO som SvD tagit del av tycker nästan 25 procent att de inte har tydliga krav som det är möjligt att leva upp till. 32 procent upplever inte att de blir uppmuntrade av chefen när jobbet känns tungt. Hälften av de tillfrågade orkar i bland inte umgås med familjen och vännerna efter jobbet och lika många brukar strunta i lunchen eller ta med jobbet hem. Vårdförbundet kräver flera förändringar för att förbättra sjuksköterskornas arbetssituation; arbetsgivarna måste bland annat titta närmare på arbetstider och bemanning.

- Även om det är praktiskt att en sjuksköterska jobbar både kvällspasset och följande dagpass så måste man också ha personalens hälsoperspektiv med sig. Det är en hög press inom vården i dag och villkoren måste bli bättre, säger Pia Arndorff på Vårdförbundet till SvD. Vårdförbundet ser också en risk för att vården blir lidande om sjuksköterskornas situation fortsätter se ut som det beskrivs i rapporten.

Britt-Inger Kajnäs, arbetslivschef på Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill inte kommentera TCO:s rapport innan hon sett den. Men hon säger till SvD att arbetsgivare har allt att vinna på att se över arbetsmiljön.