Arbetsmiljö

Två miljoner kronor i vite för dåligt skolkök

<p> <span style="FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 12pt; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: Century">Arbetsmiljöverket hotar Haninge kommun med ett vite på två miljoner kronor om inte bullret, den dåliga luften och de trånga utrymmena i och runt köket i Runstensskolan åtgärdas.</span></p>

Publicerad

Skolan har en varumottagning som inte ligger i direkt anslutning till köket, och det finns ingen möjlighet till ”obruten rullande hantering” av varor mellan fordon och kök, påpekar Arbetsmiljöverket.
Först flyttas varorna till en korridor som saknar uppställningsplats och som är för trång för att personalen ska kunna packa ur vagnarna. Sedan måste varorna rullas vidare ut i en annan korridor utanför köket. Där plockas varorna av och fördelas till olika förvaringsutrymmen. Dessutom finns kylskåpen, frysboxarna och utrymmen för torra varor utspridda på olika platser. Något som enligt personalen leder till extra spring i trånga utrymmen mellan matsal och kök för att leta runt i de olika skåpen efter rätt varor.
En sådan arbetsmiljö innebär stress och en hel del manuellt arbete som kan orsaka belastningsskador, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Därför kräver myndigheten att skolans varumottagning byggs om så att manuell hantering av varor mellan fordon och kök kan undvikas. Dessutom ska skolan undersöka riskerna för belastningsskador vid transport av varor och vid rengöring av golvytorna i köket. Diskutrymmet ska ligga separat från andra utrymmen så att kökspersonal inte störs av buller och vattenspill. Kylskåp och frys ska placeras i köket, och i anslutning till köket ska det finnas ett särskilt utrymme där städredskap och vagnar kan förvaras.
Verket kräver vidare att kökets kombiugn ska utrustas med processventilation som kan ta hand om luftföroreningarna.
Kostnaderna för de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver beräknas ligga runt 6,5 miljoner kronor. Enligt skolledningen ska kommunstyrelsen i juni fatta beslut för att ”eventuellt få investeringsmedel till 2008 års budget”.
Esref Okumus