Arbetsmiljö

Tågolycka kan bero på arbetsmiljöbrott

Arriva och SL hävdade att städerskan stulit tåget. Nu har brottsmisstankarna helt avskrivits mot den svårt skadade städerskan. I stället riktas misstanke om arbetsmiljöbrott mot de berörda företagen. Foto: Scanpix

Städerskan som skadades svårt i tågkraschen i Saltsjöbaden är inte längre misstänkt för något brott. I stället kan ett arbetsmiljöbrott ligga bakom olyckan.

Publicerad

Den tekniska utredningen visar att det fanns flera allvarliga brister i säkerheten kring tåget. Misstanken om allmänfarlig ödeläggelse, som gjorde att städerskan anhölls i sin frånvaro, är nu avskriven av åklagaren.

Hittills har det inte gått att förhöra städerskan på grund av hennes skador. Kvinnan var i förarhytten när tåget av okänd anledning körde in i huset vid Saltsjöbanans ändhållplats.

Åklagare Pär Andersson säger nu att det inte finns något som tyder på att hon medvetet kört iväg med tåget. I stället talar allt att det var en ren olycka på grund av flera tillfälliga och olyckliga omständigheter. Förundersökningen fortsätter och efter förhör med städerskan kan brottsrubriceringen ändras till arbetsmiljöbrott.

Städerskans fackförbund Seko överväger hur förbundet ska agera mot Arriva och SL. Båda företagen hävdade direkt efter olyckan att städerskan hade stulit tåget.