Syndikalister strejkar för arbetsmiljön i t-banan

2011-01-19 06:30 Johan Fock  

Syndikalisterna varslar om strejk i tunnelbanan den 27 januari. De kräver att få gå på toaletten på arbetstid och vill inte vara jobbtillgängliga dygnet runt .

Syndikalisterna har uppskattningsvis 100 anställda i tunnelbanan i Stockholm. När de går ut i strejk så är det för att rikta allmänhetens uppmärksamhet på arbetsmiljön som de menar är så dålig att säkerheten hotas.


Tunnelbanan i Stockholm drivs av den Hongkongägda operatören MTR på uppdrag av SL. Sedan MTR tog över hösten 2009 har arbetsförhållandena försämrats enligt syndikalisterna. De anmärker bland annat på följande:


* Spärrvakter får inte gå på toaletten under arbetstid. Orsaken är att MTR avtalat med SL om att spärrarna aldrig ska vara obemannade.
* Tunnelbaneförarnas arbetspass kan vara mer än fem timmar utan rast.
* Arbetspassens förläggning på dygnet sker genom dagkommendering. Arbetstiden kan förläggas på tider mellan 04.30 – 22.00 eller mellan 08.00 – 04.30 med som bäst tre dagars varsel. Det är ”usel arbetsmiljö” och ett hot mot säkerheten.
 
Syndikalisterna, organiserade i SAC Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar, har förhandlat med MTR men inte nått någon överenskommelse.
 
Enligt Pierre Sandberg, MTR:s förhandlingschef, kan spärrvakter gå på toaletten på arbetstid om de kallar på en ersättare, en kundservicevärd.

– Det har hänt att denne inte dykt upp tillräckligt snabbt.


När det gäller tunnelbaneförarnas pass hänvisar Pierre Sandberg till arbetstidslagen som tillåter femtimmarspass. Dagkommenderingarna har kortare intervall, de gäller endast personer i en pool och anställda kan lämna önskemål om sin arbetstid. Så vill han modifiera bilden.


– Vi har bara träffat syndikalisterna vid ett tillfälle och kunde inte lösa frågorna vid sittande bord, säger Pierre Sandberg. Däremot för vi fortlöpande samtal med Seko om de här frågorna. Det är konstruktiva samtal.


Vad händer den 27 januari?

– Jag vet inte. Vi vill få reda på vilka de är men det får vi inte. Varslet är inte tydligt.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö