Storstäder köper skyddsutrustning till alla

2020-04-08 10:08 TT  
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

CORONAVIRUS. Den globala konkurrensen är hård och behovet av skyddsutrustning inom omsorgen stort – nu går de fyra största städerna samman och erbjuder samtliga kommuner i landet hjälp med akuta behov.

Via gemensamma upphandlingar av skyddsutrustning och desinfektion kommer varor köpas in och fördelas enligt Socialstyrelsens prioritering, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

StocHholm, Göteborg, Malmö och Uppsala väljer att gå i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor för att säkra inköpen, ett åtagande som dock kommer kräva godkännande av de respektive kommunernas kommunfullmäktige.

Läs mer: Klart med snabbspår för skyddsutrustning

De gemensamma inköpen görs genom en räntefri kredit av SKI, en inköpscentral som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner. Om flera kommuner senare bidrar med egna borgensåtaganden ska storstädernas åtaganden minskas.

"Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg. Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning" säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressutskick.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö