Arbetsmiljö

Sotarnas nya arbetsuppgifter oroar forskarna

Foto: Scanpix

Sotare, som redan tidigare utsattes för farliga ämnen med ökad risk för cancer, har fått nya arbetsuppgifter som innebär att de också handskas med lösningsmedel. Vilken inverkan det har på sotarnas hälsa ska forskare nu ta reda på.

Publicerad

Jämförelser med cancer- och dödsorsaksregister har visat att sotare utsätts för ökade hälsorisker. Den senaste studien som gjordes 1990 visade att sotare har ökad risk för lungcancer, matstrupscancer, blåscancer, leukemi, luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Sedan dess har sotarna fått nya uppgifter. De ska rengöra fläktar och kanaler i restaurangkök med vattenlösliga alkaliska rengöringsmedel och organiska lösningsmedel bland annat. Därför görs nu en ny studie.

– Vi vill ta reda på hur läget är i dag, säger Ronny Kammer, doktorand på Arbets- och Miljömedicin, Universitetssjukhuset i Lund, till Kommunalarbetaren.

30 sotare på fyra ställen i landet har burit mätinstrument som visar vilka ämnen de får in i luftvägarna. Det kan vara arsenik, krom, nickel, bly eller kadmium. Urinprover och hudrester från en tejp ska visa om de utsätts för polycykliska aromatiska kolväten, som misstänks ge cancer.

Dessutom ska 1 000 verksamma sotare få svara på en enkät med frågor om rökning och andra livsstilsfrågor. Och en ny jämförelse ska göras med cancer- och dödsorsaksregistret. De första resultaten väntas i höst.