Skyddsombud kallades till <br></br>samtal om kritiskt mejl

2009-01-29 15:25 Linda Viberg  

Hur kritiskt får ett skyddsombud uttrycka sig i ett mejl? Huvudskyddsombudet Pia Andersson skrev till kollegerna att hon tyckte att arbetsgivaren agerade nonchalant och slappt. Då kallades hon till ett samtal med chefen.

I början av januari skrev huvudskyddsombudet Pia Andersson, Lärarnas riksförbund, ett mejl till de anställda på Strömbackaskolan i Piteå. I mejlet berättade hon vad hon hade gjort för att skynda på kommunens arbete med att åtgärda skolans problem med mögel och fuktskador. I samma mejl beklagade hon sig också över den ”halvhjärtade insats som skolledningen gör”. Ord som därefter användes för att beskriva skolledningen var bland annat ”nonchalans”, ”ogenerat kunskapsförakt” och ”slapphet”.

Pia Andersson berättar för tidningen Skolvärldenom turbulensen som följde.

Skolledningen kallade Pia Andersson till ett möte där hon enligt egen uppgift fick en utskällning och anklagades bland annat för att ha undergrävt de anställdas förtroende för skolledningen. Hon bad om ursäkt för tonfallet i mejlet, men stod fast vid sin kritik.

Pia Andersson får stöd av Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

- Det här är ett väldigt tydligt exempel på hur chefer försöker tysta ner en anställd, säger hon till Skolvärlden.

Pia Andersson riskerar inte några ytterligare disciplinära åtgärder för sitt mejl, utöver samtalet. Saneringsarbetet på skolan har nu kommit igång. Dessutom har man tillsatt en samverkansgrupp som ska arbeta med den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.

Linda Viberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö