Självmordsvåg fällde telechef

2009-10-06 14:37 Johan Fock  
Louis-Pierre Wenes

24 anställda vid France Telecom har begått självmord under de senaste 19 månaderna. Fenomenet har rapporterats stort i Frankrike och även i Sverige. Nu avgår företagets vice vd Louis-Pierre Wenes med hänvisning till att han inte "kan acceptera det som sker".

Louis-Pierre Wenes har varit ansvarig för den franska verksamheten och har anklagats av fackföreningarna för att ha uppmuntrat en mobbningskultur. Facken sätter självmorden i direkt samband med en brutal arbetsmiljö där företagsledningen avsiktligt skapat osäkerhet bland de anställda i samband med stora omorganisationer och teknikskiften. Det skriver brittiska Guardians korrespondent i Paris. 22 000 personer har sagts upp under de gångna två åren.

Flera av dem som begått självmord har uttryckligen förklarat sitt handlande med olidliga arbetsförhållanden.

Självmorden på France Telecom har blivit politik. Den socialistiska oppositionen i Frankrike har krävt ledningens avgång i det till 27 procent statligt ägda företaget. Det besparingsprogram som skulle skära kostnader för 1,7 miljarder euro har stoppats upp och 500 anställda som väntade på förflyttning har fått stanna kvar i sina jobb under det att självmordsvågens orsaker undersöks.

Den franska arbetsmarknadsministern har beordrat en utredning och presidenten själv, Nicolas Sarkozy, välkomnar Louis-Pierre Wenes avgång.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö