Arbetsmiljö

Självmordsvåg fällde telechef

24 anställda vid France Telecom har begått självmord under de senaste 19 månaderna. Fenomenet har rapporterats stort i Frankrike och även i Sverige. Nu avgår företagets vice vd Louis-Pierre Wenes med hänvisning till att han inte "kan acceptera det som sker".

Publicerad
Louis-Pierre Wenes

Louis-Pierre Wenes har varit ansvarig för den franska verksamheten och har anklagats av fackföreningarna för att ha uppmuntrat en mobbningskultur. Facken sätter självmorden i direkt samband med en brutal arbetsmiljö där företagsledningen avsiktligt skapat osäkerhet bland de anställda i samband med stora omorganisationer och teknikskiften. Det skriver brittiska Guardians korrespondent i Paris. 22 000 personer har sagts upp under de gångna två åren.

Flera av dem som begått självmord har uttryckligen förklarat sitt handlande med olidliga arbetsförhållanden.

Självmorden på France Telecom har blivit politik. Den socialistiska oppositionen i Frankrike har krävt ledningens avgång i det till 27 procent statligt ägda företaget. Det besparingsprogram som skulle skära kostnader för 1,7 miljarder euro har stoppats upp och 500 anställda som väntade på förflyttning har fått stanna kvar i sina jobb under det att självmordsvågens orsaker undersöks.

Den franska arbetsmarknadsministern har beordrat en utredning och presidenten själv, Nicolas Sarkozy, välkomnar Louis-Pierre Wenes avgång.