Så dåligt presterar du i illa planerat kontor

2015-09-22 13:16 Elisabeth Vene  
Fler mår också illa i det sämre landskapet, enligt en ny finsk undersökning. Foto: Colourbox

I ett illa planerat kontorslandskap blir prestationen sju procent sämre än i det välplanerade. Fler mår också illa i det sämre landskapet. Det visar en ny finsk undersökning.

Trivsel, välbefinnande och prestation – allting blir bättre när kontorslandskapet är planerat för just den verksamheten som ska bedrivas där. Försökspersonerna i finska Arbetshälsoinstitutets studie presterade i genomsnitt sju procent bättre, när de fick utföra sina arbetsuppgifter i ett kontorslandskap med dämpning av urskiljbart bakgrundstal, neutral temperatur och tillräckligt god ventilation.

Kontorslandskap sägs förbättra produktiviteten genom att det är enklare att kommunicera sinsemellan. Men det förutsätter att utrymmet är välplanerat, säger Johanna Varjo, forskare vid Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.

-Det är anmärkningsvärt, att man upplevde att god planering påverkade arbetssituationen positivt redan under ett två timmars arbetspass. Effekterna under en hel arbetsdag kan antas bli ännu större, vilket understryker vikten av goda lösningar.

65 personers fick utföra uppgifter som motsvarade koncentrationskrävande expertarbete i tolvpersonerskontor med helt olika betingelser. Deras arbetsprestation mättes och de fick svara på frågor om arbetsbetingelserna och arbetsbelastningen.

-I dåligt planerade kontor försämrades prestationen särskilt på uppgifter som belastar arbetsminnet, en faktor som har stor betydelse för arbetsprestationen, säger Johanna Varjo.

Deltagarna i undersökning upplevde också deltagarna mer stress och trötthet. De led i högre utsträckning av huvudvärk och illamående.

Undersökningar av arbetsförhållandena i kontorslandskap fokuserar ofta bara på enskilda faktorer, men i verkliga kontorsmiljöer finns det många samverkande faktorer. Detta är den första forskningsstudien, där centrala miljöbetingelser som akustik, temperatur och ventilation har undersökts samtidigt, skriver Arbetshälsoinstitutet.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö