Risker med distansmöten på Arbetsförmedlingen?

2021-04-12 08:00 Lennart Lundquist  

Arbetsförmedlingen måste ta reda på hur de så kallade Personliga distansmötena, PDM, påverkar de anställda. Arbetsmijöverket kräver nu att Företagshälsovården ska nu anlitas och hotar med vite på 30 000 kronor.

Det finns risker med de personliga distansmötena, menar skyddsombudet.

”Handlingsutrymme saknas för att individuellt kunna reglera arbetstempo och arbetsinnehåll”, skriver Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat arbetsplatserna.

Skyddsombudet har vänt sig till arbetsgivaren för att få en tidsplan för när arbetsmiljön vid PDM undersöks. Enligt skyddsombudet kan distansmötena innebära ohälsosam arbetsbelastning på grund av tidspress. Under arbetsdagen är utrymmet för återhämtning starkt begränsat och tiden för att uppdatera kompetens om förändrade rutiner, program och arbetssätt otillräcklig.

Läs mer: ST-facket larmar: AF nära bristningsgränsen

Dessutom finns det risk för ensidigt upprepade arbetsmoment, skriver Arbetsmiljöverket.

Personliga distansmöten kom till efter att flera av Arbetsförmedlingens kontor lagts ner.

Företagshälsovården ska nu anlitas för att undersöka arbetsförhållandena vid avdelningen Personligt distansmöte senast den 1 september vid ett vite på 30 000 kronor.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö