Arbetsmiljö

Remaeus testamente: Utbilda i arbetsmiljö

- Jag tror absolut mest på riskbaserad tillsyn, säger Bertil Remaeus, avgående överdirektör på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Efter att Bertil Remaeus sammanfattat sina erfarenheter från 30 års arbete med arbetsmiljöfrågor på Afas seminarium ”Från skyddsinspektioner till smileys” får han frågan vad han egentligen tycker om smileys. Han börjar sitt svar med att understryka att Styrmedelsutredningens uppdrag inte var att analysera den tillsyn som Arbetsmiljöverket gör, utan att se hur marknadsorienterade styrmedel skulle kunna komplettera den. Han tror att det behövs minst någon miljard för att införa sådana styrmedel och, om man inför dem, att man inte ska kopiera det danska systemet:

- Där ska alla arbetsplatser få besök vart sjunde år, det är alldeles för sällan. Alltför många arbetsplatser försvinner eller kommer till under så lång tid.

Han är också övertygad om att pengarna skulle vara bättre använda i den traditionella tillsynen, även om det är svårt att mäta effekten av den.
? Det är en sak jag ångrar, att vi inte använde vår mätkapacitet så länge som vi hade den. Då hade vi i dag haft bättre vetenskapligt underlag och bättre argument, säger Bertil Remaeus som nu bara har veckor kvar till sin pensionering. Det gjordes tidigare mätningar med vetenskapliga instrument av arbetsmiljöfaktorer som gick att kvantifiera.
Han är dock i stort sett nöjd med utvecklingen inom arbetsmiljöområdet och påpekar att många har bidragit till den.

Bertil Remaeus är orolig för att några av framgångsfaktorerna är hotade.

- Den kvalificerade forskningen lever nu i ett vakuum. Det finns för lite kontakt mellan forskarna och samhället.

Den sjunkande organisationsgraden oroar honom också, skyddsombudens legitimitet hotas av den, anser han. Han är även rädd för att utbyggnaden av sjukvårdsdelen i företagshälsovården ska slå mot det förebyggande arbetet. Men en av framgångsfaktorerna, partssamverkan, tror han kommer att utvecklas positivt:

- Inte minst på Europanivå kommer den att bli allt viktigare.

För att belysa framtiden för arbetsmiljöarbetet visar Bertil Remaeus notisen "Glasögon och handskar på" ur Arbetarskydd:

- Det är ju bra att ett företag inför regler som minskar olyckorna. Men hur kommer det att fungera när det blir alltfler underentreprenörer? Vi kommer inte att kunna förlita oss på de gamla kanalerna för att nå ut.

Bertil Remaeus får i slutet av seminariet formulera de tre viktigaste kraven som han skulle vilja att de politiska partierna drev i årets valrörelse:

- Ett är att arbetsmiljö skulle vara ett obligatoriskt ämne i utbildningen, åtminstone för civilekonomer och civilingenjörer. Ett annat är ett löfte om en rejäl summa till interventionsforskning, så att vi får  veta vad som är effektivt. Det tredje kunde vara ökade bidrag till företagshälsovården kopplade till krav på förebyggande åtgärder.