Projektledare lever farligt

2014-09-25 13:42 Elisabeth Vene  

Projektledare löper betydligt större risk än andra yrkesgrupper att drabbas av utmattningssyndrom. En tredjedel av dem är på väg in i väggen. Ändå älskar de sina jobb.

Sextio procent av de tillfrågade oroar sig för att gå in i väggen i framtiden. Men så många som trettiofem procent av dem är nästan där redan. Det visar en undersökning som har gjorts av den tyska projektledarföreningen GPM tillsammans med Münchens tekniska universitet. Enligt GPM, Deutsche Gesellschaft für Projektmanagement, är det här den första heltäckande studien av denna växande yrkesgrupp.

Alla tillfrågade i studien uppskattar att de ständigt får nya utmaningar i sitt jobb. Sextio procent av dem är nöjda eller mycket nöjda med sitt arbete. De är typiska exempel på det som brukar kallas för att fastna i honungsfällan.

-Ofta är det projektledarens höga krav på sig själv som leder till att de drabbas av utmattningssyndrom, säger professor Yvonne Schoper, forskningschef på GPM, till Automobilwoche.

Utöver faror som alltför hög arbetsbelastning och brist på uppskattning från överordnade räknas alltså projektledarens personlighet som en riskfaktor.

-Här kan företagen och cheferna göra stora insatser genom att se till att företagskulturen och ledarstilen ger bättre stöd till projektledarna, säger Yvonne Schoper.

Närmare tusen anställda i Tyskland, Österrike och Schweiz deltog i undersökningen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen