Arbetsmiljö

Previa: Sex av tio stressade

Foto: Colourbox

58 procent av de anställda känner stress på jobbet. Enligt en undersökning som Previa gjort upplever 6 procent stressen som hög.

Publicerad

Företagshälsovården Previa följer 55 000 anställda och deras allmänna fysiska och psykiska hälsa, deras motionsvanor samt matvanor.

I det här fallet har Previa låtit undersökningsgruppen betygssätta stressen i arbetet. Previa använder en sexgradig skala där 0 är låg stress och 5 är högsta värde.

0                           5 procent

1                           16 procent

2                           22 procent

3                           29 procent

4                           22 procent

5                           6 procent

Resultatet stöder statistik som Arbetsmiljöverket tidigare redovisat. Enligt publikationen ”Arbetsorsakade besvär 2008” upplever över tio procent av kvinnorna och sex procent av männen någon slags besvär av stressen i arbetet. Det är en av besvärsorsakerna som ökat sedan 1990-talet.

Att stressa under en kort period är inte farligt enligt Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Men långvarig stress leder till sjukdom. Tidiga tecken är till exempel sömnproblem, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar.

Att det inte går så långt är enligt arbetsmiljölagen arbetsgivarens ansvar. Arbetstagaren är skyldig att berätta hur han eller hon mår. Previa ger arbetsgivarna några tips:

- Skilj på arbetstid och ledig tid. Lediga anställda ska slippa mejl och telefonsamtal.

- Skapa delaktighet. Anställda mår bra av meningsfullt arbete och inflytande över de egna arbetsuppgifterna.

- Uppmuntra medarbetarna att ta kontroll över den egna arbetssituationen. Det kan de göra om de vågar sätta gränser, vågar vara tydliga och säga nej.