Arbetsmiljö

Personliga assistenters risker

i trafiken glöms bort

Risker vid transport inom hemtjänst och personlig assistans tas inte på allvar. Nu agerar Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Myndigheten har gjort över 600 inspektioner i vårdtagares hem, en knepig arbetsmiljö där olika lagar krockar. Den enskilde har rätt att få vård och omsorg och personalen har rätt till en dräglig arbetsmiljö. Personliga assistenter och hemtjänstpersonal får stå ut med kedjerökning och trakasserier. De jobbar i en miljö som inte arbetsgivaren rår över – vårdtagarens hem.

Alen Fazlichar lett kampanjen och lyfter fram tre problemområden: Belastningsergonomi, hot och våld och transport.

- Belastningsergonomin har faktiskt blivit bättre. Arbetsgivare har förstått vikten av att utbilda personalen och jobba med de här bitarna, säger Alen Fazlic.

- Med hot och våld är det tvärtom. Det har blivit sämre. Vissa har inte rutiner, andra har inte tänkt på det alls.

Även trakasserier förekommer. Inte sällan blandar sig en anhörig till brukaren sig i personalens jobb.

- Hot och våld i vårdtagares hem har ökat, säger Alen Fazlic.

En annan risk som arbetsgivare glömt bort, är trafiksäkerheten.

- Det är ett ganska nytt tillsynsområde för oss, och för de flesta arbetsgivarna. De har inte tänkt på riskerna vid transporter.

Alen Fazlic förklarar:

- Personliga assistenter åker med brukarna eller vårdtagarna på till exempel semester och då förekommer det både olyckor och hot och våld. Till exempel bet en autistisk flicka en assistent när assistenten körde bil. Arbetsgivare tar inte sådana risker på allvar. Inte heller det faktum att bilarna behöver servas och ha rätt däck, säger Alen Fazlic.

Arbetsmiljöverket ställer därför krav på en trafiksäkerhetspolicy.

Alen Fazlic lyfter fram närvarande chefer som den viktigaste åtgärden för en bättre arbetsmiljö.

- Och information, att informera från första början om vad som ingår i hjälpen och vilka krav man kan ställa på sin arbetsmiljö, tillägger han.

Resultatet av den landsomfattande inspektionen presenteras under våren. På frågan om man funnit någon lösning på lagkrockarna, som Arbetarskydd skrivit mycket om, svarar Alen Fazlic:

- I Västra Götaland och Halland jobbar Socialstyrelsen, Länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket ihop och gör då och då gemensam tillsyn. Vi har valt att kalla det när socialtjänstlagen (LSS), hälso- och sjukvårdslagen och arbetsmiljölagen möts. Inte krockar, säger Alen Fazlic.