Arbetsmiljö

Oro för fler självmord

Sjuksköterskorna inom psykiatrin i Malmö tycker att de är för få. De är oroliga för att inte hinna hindra att fler patienter tar livet av sig.

Publicerad

Sjuksköterskorna är oroliga för att de inte hinner bedöma självmordsriken bland patienterna. Dessutom har arbetsgivaren inte sett till att personalen fått den krishantering de har rätt till efter patienters självmord och självmordsförsök, hävdar Vårdförbundets huvudskyddsombud. Efter ett självmord den 30 april fick personalen ta hand om varandra, i stället för att få stöd från arbetsgivaren.

Skyddsombudet begär att verksamhetschefen för psykiatrin i Malmö ser till att det finns fler sjuksköterskor både på dag- och kvällstid. Minst två sköterskor behövs, i dag är det ofta bara en.

Även på psykakutmottagningen behövs fler sköterskor, minst tre mot dagens två. De senaste två åren har antalet besök ökat med 100 besök per månad, utan att bemanningen har ändrats.

Kraven ställs i en så kallad 6 6a-anmälan. Skyddsombudet skriver att bemanningsproblemen än kända sedan länge, de har bland annat tagits upp i skyddskommittén.