Ny lag ska skydda visselblåsare

2014-05-20 15:27 Elisabet Örnerborg  

Arbetsmiljölagen ska få nya regler som underlättar interna larm om allvarliga missförhållanden i verksamheten. Och en ny arbetsrättslig lag ska stärka skyddet för visselblåsare.

I dag på tisdagen lämnade Visselblåsarutredningen sina förslag till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Arbetsgivaren ska bli skyldig att göra vad som krävs för att underlätta för arbetstagarna att slå larm.

Regler med det innehållet ska införas i arbetsmiljölagen. Det föreslår utredningen efter att ha konstaterat att arbetstagare ofta avstår från att larma. Utredningen slår fast att det är ett viktigt samhällsintresse att arbetstagare slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet.

Dessutom föreslås en ny arbetsrättslig lag. Den ska skydda den som slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Med hjälp av den lagen ska arbetstagare som drabbas av repressalier på grund av att de slagit larm om sådana förhållanden kunna få skadestånd. Utredningen föreslår också regler som ska skydda visselblåsarens identitet.

SOU 2014:31

Visselblåsare – stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden.

Särskild utredare var Per Virdesten, utredningssekreterare var Per Lindblom och Per Larsson.

SOU 2014:31, Stärkt skydd för visselblåsare 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö