Arbetsmiljö

Miljöpartiet: Vi lyfter fram de goda exemplen

Ulf Holm (mp). Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Som en del av det rödgröna blocket vill Miljöpartiet satsa på Arbetsmiljöverket och på skyddsombudens befogenheter. Men Ulf Holm undrar om pengarna kommer att räcka.

Publicerad

Sverige har färre arbetsmiljöinspektörer än vad ILO rekommenderar. Vill Miljöpartiet finansiera fler inspektörer, eller är det bra som det är?

- Vi vill ha flera inspektörer. Ett par hundra till behövs, men den rödgröna överenskommelsen räcker inte långt för att uppnå det.

Styrmedelsutredningen föreslog att Arbetsmiljöverket återkommande ska besöka alla arbetsplatser och betygsätta arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Bör förslaget bli verklighet?

- Det är en bra idé att besöka alla arbetsplatser, men det kräver otroligt mycket mer resurser. Jag är tveksam. Det är nog ett orealistiskt förslag.

2007 avvecklades Arbetslivsinstitutet. Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?

- Ja, i någon form. Det är vi helt klart inne på. Men vi har inte avsatt några särskilda pengar för det. Den borgerliga regeringen sade att den skulle följa upp effekterna av nedläggningen. Men det hände inte.

Alla arbetstagare har inte tillgång till företagshälsovård. Vill Miljöpartiet verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?

- Vi är försiktigt positiva till det, och i synnerhet när företagshälsovården ägnar sig åt förebyggande arbete. Men frågan är hur man ska göra med de mindre företagen; med tvåmannaföretagen?

Ska skyddsombuden få utökade befogenheter?

- Ja, vi är inne på att stärka skyddsombudens stopprätt. Men frågan måste utredas först.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Det kan jag tänka mig, men då måste skyddsombuden också få en bra utbidning.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Rätt till heltid med möjlighet till deltid ska gälla. Men det vore bäst om frågan löstes i kollektivavtal och att vi kunde undvika lagstiftning.

Något annat inom arbetsmiljöområdet som ni vill prioritera?

- Det finns mycket. Om jag ska säga en sak så vill vi ordna så att goda exempel, hälsofrämjande arbetsplatser, lyfts fram, säger Ulf Holm.

Ulf Holm

Miljöpartiets ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Född 1969. Har studerat statsvetenskap, juridik, nationalekonomi och statistik. Var med och grundade Grön Ungdom.