Miljonvite hotar Sunnerstaskolan

2009-04-01 09:14 Elinor Torp  

En skola i Uppsala hotas av miljonvite. Köket underkänns på en rad punkter. Och luften i en annan lokal ger personalen halsbesvär, hudutslag och hosta. Fem av åtta har blivit sjuka.

Det kostar Uppsala kommun totalt 1,5 miljoner kronor om inget göra åt den bristfälliga arbetsmiljön på Sunnerstaskolan. I köket är bullret från en diskmaskin så högt att personalens hörsel riskerar att försämras. Ventilationen döms också ut. Det är så varmt och fuktigt i köket att Arbetsmiljöverket menar att det finns risk för ohälsa.

Grovdiskmaskin saknas. Personalen rengör tunga stekplåtar för hand och mjölkförpackningar på 20 kilo stuvas om manuellt på hyllor och i kylskåp. Kökspersonalen har fått belastningsbesvär i form av tennisarmbåge och ont i nacke och axlar av det tunga köksarbetet.

Det finns inte heller något varumottag. För att sätta press på kommunen och skolans ledning hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 1 miljon kronor.

I en annan av skolans byggnader så är det luften som bekymrar. Fem av åtta anställda har fått symptom så som nästäppa, halsbesvär, hosta, heta kinder och hudutslag. Orsaken till luftproblemen utreddes i höstas, efter påstötning från myndigheten. Även föräldrar reagerade. Huset rymde två förskoleklasser och fritids. Totalt vistades 80 barn i huset. Utredningen visade att det fanns mögel och bakterier i sådan omfattning att barnen och personalen behövde evakueras och huset rivas. Nu byggs en ny lokal. Arbetsmiljöverket väljer ändå att gå ut med ett vite på 500 000 kronor. Sunnerstaskolan har våren och sommaren på sig.

Inför skolstarten 2010 ska riskerna i köket vara undanröjda.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen