Arbetsmiljö

Miljonvite för dåligt smittskydd hotar Amazon

Entrén till Amazons i Douai, i norra Frankrike. I torsdags stängdes sex lagerbyggnader för rengöring. Sedan flera veckor tillbaka klagar personalen hos Amazon över brister i skyddet mot coronaviruset. Foto: AP Photo/Michel Spingler/TT

CORONAVIRUS. En miljon euro om dagen riskerar Amazon i Frankrike att behöva betala om det inte skyddar sin personal bättre mot corona. Det slås fast i fransk domstol. I torsdags stängdes sex lagerbyggnader för rengöring.

Publicerad

I Frankrike stängdes alla butiker som inte säljer ”fundamentalt nödvändiga varor” i mitten av mars, ungefär samtidigt som regeringen meddelade att hela befolkningen sätts i karantän. Situationen innebär ett uppsving för försäljare över Internet, som Amazon.

Sedan flera veckor tillbaka klagar dock personalen hos Amazon över brister i skyddet mot coronaviruset. En del anställda har genomfört maskningsaktioner i protest, andra har lagt ner jobbet med hänvisning till franska löntagares ”rätt att dra sig tillbaka” vid fara.

Enligt fackförbundet SUD Commerce, som har stämt arbetsgivaren, finns det varken tillräckligt med handsprit eller skyddsmasker, och anställda jobbar för nära varandra inne på lagren.

Den här veckan gav en domstol i Nanterre facket rätt.

Företaget har ”på ett uppenbart sätt brustit i sitt åläggande att säkerställa och förebygga hälsoproblem hos de anställda”, säger domstolen. Amazon åläggs nu att presentera en tydlig plan för hur personalen ska skyddas mot viruset. Om inte situationen förbättras omedelbart måste arbetsgivaren betala ett vite på en miljon euro om dagen.

Domen gör att skyddskommittén vid företaget har beslutat att stänga sex lagerbyggnader i Frankrike för rengöring under fem dagar. De omkring 10 000 anställda kommer att få full lön under perioden.

Amazon protesterar mot domstolsbeslutet med hänvisning till att ” 127 000 paket med desinficerande våtservetter, mer än 27 000 liter handsprit och 1,5 miljoner skyddsmasker har delats ut”. Företagsledningen försvarar sig också med att personalens temperatur regelbundet kontrolleras, och att man tillämpar social distansering.

Enligt facket SUD Commerce har arbetsgivaren gjort ansträngningar.

– Men utan att göra en uppskattning över hur de fungerar sinsemellan, säger Laurent Degousée i SUD Commerce till nyhetsbyrån AFP.