Arbetsmiljö

Låt företagshälsovården göra mer

Företagshälsovården används mest för hälsokontroller. Men den skulle kunna användas mer i arbetsmiljöarbetet.

Publicerad

Prevent driver projektet Företagshälsovård anpassad till arbetslivets behov på uppdrag av arbetsmarknadens parter. Folkhälsovetaren Åsa AxelsdotterHök har, med hjälp av fokusgrupper och djupintervjuer, undersökt vilken roll företagshälsovården har i dag.

Hennes rapport visar att hälsokontroller är den vanligaste tjänsten som köps, därefter kommer rehabiliterings- och friskvårdsinsatser. De flesta är nöjda med tjänsterna, men en del tycker att det saknas analyser och uppföljningar.

Åsa Axelsdotter Hök visar att företagshälsovården kan ta hand om stress, men bara på individnivå. Strukturproblemen på arbetsplatsen tas i stället hand om av externa konsulter.

Enligt rapporten är det personalavdelningarna som sköter kontakterna med företagshälsovården.

På det seminarium där rapporten presenterades beklagade LO-utredaren Sven Bergström att företagshälsovården inte längre regleras genom kollektivavtal. Enligt honom har den främst blivit arbetsgivarens resurs och det har lett till att medlemmarna misstror företagshälsovården.

Både Bodil Mellblom från Svenskt Näringsliv och Ann Lundberg från PTK förespråkade bättre dialog mellan köpare och säljare.

– Problemet är inte att företagen inte kan köpa det de vill ha. Problemet är att man inte vet vad man vill ha, sa Ann Lundberg.