Lärare och vårdpersonal i riskzonen

2012-05-22 12:44 Birgitta Ländin  

Över 3 000 svenskar beräknas ha insjuknat i hjärtinfarkt till följd av skadlig stress på jobbet år 2007. Hårt drabbade är personal inom skola, vård och omsorg, där man ser tecken på att stressen och därmed farorna för hjärtinfarkt ökar.

Uppgifterna kommer från Arbetsmiljöverkets nya kunskapsöversikt, som är en fördjupning av en forskningsrapport från 2010 om arbetsrelaterad dödlighet i hjärtinfarkt och stroke.

Kopplingen stress på jobbet och hjärtinfarkt är tydligare styrkt än sambandet stress och stroke, men där finns studier som tyder på att även en hög andel stroke-fall beror på det som kallas "job strain" - låg kontroll i kombination med höga krav.

Om dessa studier stämmer skulle det för Sverige 2007 betyda att ungefär 1 500 av totalt 10 000 insjuknade i stroke blev sjuka till följd av arbetet.

Kunskapsöversikten finns att läsa på www.av.se.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö