Arbetsmiljö

Lärare drabbas av röstohälsa

Allt fler lärare söker för röstohälsa. Länge har problemen betraktats som individproblem, men nu börjar man få upp ögonen för att skadorna är arbetsrelaterade.

Publicerad

På torsdagen ordnades ett seminarium om buller i skola och förskola i Afa Försäkrings lokaler i Stockholm. Medarrangör var Högskolan i Gävle. Logopeden och docenten Maria Södersten vid Karolinska institutet talade om röstergonomi och röstohälsa. Hon berättade om en rad experiment där belastningen på stämbanden hade uppmätts med en så kallad röstdossimeter. I andra experiment hade förskolelärare burit bandspelare som spelat in deras röster under arbetsdagen. Lärarna fick börja dagen med att läsa en text i normalt röstläge sittande i ett tyst rum. Sedan fick de börja jobba bland barnen i en miljö där bullret pendlade mellan 73 och 79 decibel.

- De talade mycket starkare under arbetet. Röstläget låg betydligt högre. Skillnaderna var signifikanta, säger Maria Södersten.

Hon säger att vi är omedvetna om vad vi gör med rösten när det är starkt buller.

- Vi försöker överrösta och anstränger oss. Kvinnors röster är mer sårbara vid röstbelastning

Till Logopedkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, söker sig allt fler lärare med olika röstrelaterade besvär. Maria Södersten tycker att det är förvånande att så relativt få kommer med remiss från företagshälsovården, eftersom skadorna allt oftare förknippas med arbetssituationen. Maria Södersten hoppas på ökad medvetenhet.

- Röstergonomi är ett nytt begrepp. Det är alla faktorer som förbättrar möjligheterna till talförståelse och talarkomfort.

Hon säger att en lösning som prövats med framgång är att lärarna använder högtalare.

Orsaker till röstohälsa

- Kraftig röstanvändning

- Otillräcklig röstträning

- Bakgrundsbuller

- Rumsakustik

- Torr luft

- Stress