Arbetsmiljö

Krogpersonal dricker för mycket

Restauranganställda i Stockholm dricker mycket. I jämförelse med befolkningen som helhet är det en stor andel som har riskabla alkoholvanor.

Publicerad

Det visar en enkätundersökning som projektet STAD har gjort med 193 restauranganställda. I enkäten får de svarande poäng beroende på hur de väljer mellan olika svarsalternativ. Ju högre poäng, desto allvarligare problem.

Restaurangpersonalens genomsnittspoäng var nästan 12 för båda könen.

Det är rejält mycket högre än poängen som befolkningen i Sverige fick i samma enkät 2005 (män: 4,6 poäng och kvinnor: 3,2 poäng).

STAD beräknar därför andelen kroganställda som kan anses ha riskabla alkoholvanor till 74 procent för männen (minst 8 poäng) och 84 procent för kvinnorna (minst 6 poäng).

Det kan jämföras med att 35 procent av männen i befolkningen som helhet, respektive 28 procent av kvinnorna har riskabla alkoholvanor.

- Resultaten är naturligtvis mycket allvarliga. Ju allvarligare problem som redovisas i enkäten desto större skillnader är det mellan restauranganställda och övriga befolkningen. Dessutom är de som besvarat enkäten unga och många har redan hunnit få allvarliga alkoholproblem, säger chefen för STAD, Håkan Leifman, i en kommentar.

Enkätresultatet är mycket entydigt. Men enkäten har än så länge inte besvarats av så många kroganställda och STAD betraktar därför materialet som en delrapport.

STAD

Startade 1995 och är en sektion inom Beroendecentrum Stockholm. STAD studerar, prövar och utvecklar preventiva insatser inom alkohol- och drogområdet. Man försöker få till ett tätt samspel mellan praktik och forskning.