Arbetsmiljö

Kränker vårdtagare på särskilt boende

Två vikarier på ett särskilt boende i Karlshamn vittnar om en vårdpersonal som kränker vårdtagare och begår övergrepp. Bland annat ska en sköterska ha hållit för munnen på en av vårdtagarna.

Publicerad

När en sommarvikarie lät en gravt rörelsehindrad vårdtagare ligga kvar i sängen ska en sköterska ha gått in och tvingat upp personen. Vid samma tillfälle ska hon också ha hållit för munnen på personen, skriver BLT. Enhetschefen gjorde en lex Sarah-anmälan när hon fick reda på vad som hänt flera veckor senare. Sköterskan har nu fått en varning och tillåts inte längre arbeta med just den vårdtagaren.

Ledningen har sedan tidigare känt till att det är problem i personalgruppen.

– Detta har också enhetschefen uppmärksammat och åtgärdat på olika sätt. Men visst, så här i efterhand borde man kanske ha satt ned foten tydligare, säger Christel Jönsson till tidningen.

Utredningen som gjordes efter anmälan visar också att det i personalgruppen finns flera informella ledare som fått andra anställda att må dåligt. Ändå har ingen vågat slå larm. Bland personalen har det också varit vanligt att prata om vårdtagarna på ett kränkande sätt, skriver BLT.