”Kontrollanter vid Radiotjänst misshandlas”

2017-06-07 16:31 Lennart Lundquist  

De 50 anställda vid Radiotjänst som är ute på fältet och gör oanmälda kontroller av om tv-licensen betalats utsätts dagligen för hot och våld. Nu slår skyddsombudet larm.

Förra året inrapporterades 20 incidenter varav fem handlade om direkt fysiskt våld och 14 om hot, enligt skyddsombudet vid Radiotjänst i Kiruna.

Ingen av de 50 har överfallslarm eller telefoner för att kunna ringa efter hjälp. Det betyder att ingen vet var kontrollanten befinner sig. Inte heller kommer han eller hon att saknas i den händelse någonting inträffar, eftersom det saknas rutiner för detta.

"Jag har fått kännedom om fall där kontrollanter blivit så allvarligt skadade att det krävts sjukhusvård och flera månaders sjukskrivning. Det finns fall där kontrollanter blivit uppsökta och hotade i hemmet. Kontrollanterna använder egna bilar vars registreringsnummer visar var de bor", skriver skyddsombudet som kräver att de anställda ska få GPS-positionerade personlarm.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen