”Jag har ju suttit i det här rummet i över 20 år”

2012-03-25 23:00 Lena Gunnars  
Biträdande rektorn Ilona Gustafsson oroar sig för de höga radonhalterna i sitt arbetsrum. Foto: Sandra Pettersson

Biträdande rektorn Ilona Gustafsson hade en av de högsta radonhalterna i sitt arbetsrum.Hon var rökare i många år och oroar sig nu för risken att drabbas av lungcancer.<br/>– Jag känner mig maktlös, säger hon.

Inne på expeditionen där Ilona Gustafsson har jobbat i över 20 år uppmättes 1 890 bequerel per kubikmeter. Ilona Gustafsson har varit rökare under många år, men har varit rökfri de senaste fem åren. Ändå oroar hon sig för att den höga radonhalten påverkat hennes kropp.

Sedan mätresultatet kom har hon sovit dåligt. Hon ligger bara och tänker på att hon måste gå tillbaka till jobbet och radonet dagen efter.

– Jag har aldrig rökt inomhus utan gick alltid ut. Jag vet inte om det gör någon skillnad för risken att drabbas. Cancer är också ett så laddat ord, säger Ilona Gustafsson.

Hon var och lyssnade på en läkare från Sundsvalls sjukhus som bjudits in för att föreläsa om radonriskerna. Eftersom hon varit rökare så många år kände hon sig inte lugnad efteråt. Tvärtom.

Att fastighetsägaren säger att radonhalterna nu ligger under gränsvärdena ger henne ingen tröst.

– Jag har ju suttit i det här rummet åtta timmar om dagen i över 20 år. Ingen har tagit oss på allvar när vi klagat på arbetsmiljön. Det känns viktigt att få veta hur det kunnat brista så i rutinerna, säger Ilona Gustafsson.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö