”Jag försökte stänga ner Carl Bildts twitter-konto”

2013-05-17 08:50 Lena Gunnars  
Mikael Sjöberg

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg är en flitig twittrare. Nyligen twittrade han till UD och bad dem att omedelbart stänga ner utrikesminister Carl Bildts twitterkonto.<br>- Jag var övertygad om att det var en falsk Carl Bildt, säger Mikael Sjöberg.

Mikael Sjöberg öppnade sitt twitterkonto 2010 men det var först under Jasminrevolutionen i Tunisien och händelserna i Egypten inträffade som han insåg vilket kraftfullt medium Twitter är. Sedan dess har han hunnit skriva över 17 000 tweets.

Hur hinner du?

- Jag tar några stunder här och där. Jag har tre situationer när jag twittrar. När jag får ställtid, när jag rör mig mellan möten eller i mikropauser mellan möten på jobbet. För min del är twittrandet en väldigt kvalificerad rökruta. När ett möte är klart kan jag tycka det är ganska skönt att få några minuters paus och bara byta perspektiv. I stället för att röka eller läsa DN.se brukar jag twittra några minuter. Sedan är jag småbarnsförälder och jag tar ofta en stund på kvällen till twittrande beroende på vem hemma som gör välling och läser saga.

Hur kom det sig att du försökte stänga ner Carl Bildts twitterkonto?

- Jag trodde att jag hade hittat en falsk Carl Bildt på Twitter, precis som det har förekommit en falsk Fredrik Reinfeldt där. I all vänlighet twittrade jag till UD och bad dem att omedelbart stänga ner hans konto. Sedan visade det sig att Carl Bildt har två konton. jag tycker att det var en lite kul grej, men jag erkänner att det sög till i magen när jag insåg att det var Carl Bildts riktiga konto.

Varför inte twittra mer om arbetsmiljö?

- Det går i perioder hur mycket jag skriver om arbetsmiljö. När jag känner att det var ett tag sedan jag gjorde det så brukar jag faktiskt twittra igång om det. Men om jag ska twittra om arbetsmiljö så ska antingen vi på verket ha någonting som är viktigt eller roligt att sprida eller så ska det vara om nyttan med arbetsmiljö. Men då får jag inte bli för tjatig om det. Om jag ständigt upprepar det varje vecka tröttnar folk på mig. Då får jag ingen möjlighet att sprida de här goda tankarna om en god arbetsmiljö.

Varför twittrar du?

- För mig är det ett väldigt kvalificerat umgänge på twitter. Som generaldirektör jobbar jag förhållandevis mycket. Det är en hel del timmar där jag på något sätt är lite ensam. Som småbarnsförälder är man ju också lite i den situationen. Då blir faktiskt Twitter en form av socialt umgänge med människor. Majoriteten av dem har jag inte träffat i verkliga livet. Det är ett av det moderna samhällets nya umgängesformer.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö