HRF: Tryggt besök förutsätter trygg arbetsmiljö

2020-06-11 16:40 Tiina Demargne  
Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt och Visitas vd Jonas Siljhammar på torsdagens pressträff om besöksnäringen. Foto: Jessica Gow/TT

CORONAVIRUS. På torsdagen presenterades riktlinjer för landets besöksnäringar i sommar. – Ett tryggt besök förutsätter också en trygg arbetsmiljö för de som jobbar. Att vägledningen nu finns på plats är därför bra, så att arbetsgivare och företag vet hur de ska agera, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

– Vi får nu resa inom landet, men det förutsätter att vi alla agerar ansvarsfullt, betonar Malin Ackholt.

På presskonferensen deltog Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Ibrahim Baylan, näringsminister, Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfackets (HRF) och Jonas Siljhammar, Visitas vd.

Visita och HRF har tagit fram kampanjen om "trygga" hotellvistelser och restaurangbesök. I informationsmaterialet förtydligas hur branschen tillämpar Folkhälsomyndighetens smittskyddsråd.

– Det har aldrig funnits ett lämpligare tillfälle än nu att spendera semestern i Sverige, säger Jonas Siljhammar, till TT.

Att fler svenskar tillbringar semestern hemma innebär dock bara en lättnad för den av coronaepidemin hårt drabbade besöksnäringen, enligt Jonas Siljhammar. Han säger att företagen i branschen behöver fortsatt stöd.

– Vi välkomnar de stödåtgärder som varit, men vi ser att de behöver förlängas och till del också förstärkas.

Det handlar framförallt om omställningsstödet som betalar en del av kostnaderna för företag som drabbats hårt av coronakrisen. Det gäller bara för mars och april. Visita vill se en förlängning till maj och juni, skriver TT.

Enligt Malin Ackholt ska informationsmaterialet finnas tillgängligt på flera språk än svenska eftersom många av förbundets medlemmar har annan språkbakgrund.

Läs mer om riktlinjerna här.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö