Arbetsmiljö

Hot om arbetslöshet triggar självmord

Självmordstudie. Befarad arbetslöshet leder till att fler tar livet av sig. Foto: TT-Bild

Hotet om att förlora jobbet leder till att fler tar sitt liv. Uppe mot 20 procent av fallen kan kopplas till befarad arbetslöshet. Det visar en stor undersökning som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

Publicerad

Omkring 45 000 självmord som inträffar varje år går att koppla till arbetslöshet, enligt undersökningen som omfattar 63 länder. Självmorden blir fler sex månader före en ökning i arbetslösheten.

– Det är intressant att se att man kan knyta så mycket som 20 procent av självmorden till arbetslöshet, eller snarare den processen som sker före en arbetslöshet, säger Per-Olof Östergren, professor i socialmedicin vid Lunds universitet, till SVT och fortsätter:

– Det är viktigt att resultaten i studien sprids allmänt så att man kan erbjuda hjälp och stöd till människor som riskerar arbetslöshet, att det exempelvis finns företagshälsovård. Men det är också viktigt att tänka på när det gäller arbetsmarknadspolitiken, att man har aktiva åtgärder så att människor inte uppfattar det som en katastrof att riskera att bli arbetslös. 

Forskarna vid universitetet i Zürich har undersökt statistik över dödligheten från 2000  till 2011.