Arbetsmiljö

Hon fick betala sin rehabilitering

Helsingborg stad drog 500 kronor från en undersköterskas månadslön, en delkostnad för behandlingen av hennes alkoholism.

Publicerad

En dag i februari 2005 när undersköterskan kom till jobbet fick hon följa med sin chef till företagshälsovården för att hon verkade alkoholpåverkad. Där visade ett utandningsprov att hon var påverkad av alkohol. Företagshälsovården kunde efter ytterligare kontakter med henne konstatera att hon led av alkoholism.
I slutet av mars 2005 blev hon uppkallad till sin överordnade som informerade henne om att hon skulle skriva på ett avtal om behandling vid Promise Minnesotacentrum.


Undersköterskan tyckte att hon inte hade något annat val än att skriva på. Dels mådde hon mycket dåligt och dels var hon rädd att hon annars skulle förlora sitt jobb. Enligt avtalet hon då undertecknade skulle 500 kronor i månaden dras från hennes lön i två år. Dessutom skulle hon betala tillbaka 69 000 kronor av kostnaden för behandlingen om hon inte fullföljde den.


Nu stämmer Kommunalarbetareförbundet Helsingborgs stad till Arbetsdomstolen och kräver att hon ska få tillbaka pengarna för de 18 löneavdragen det hann bli, 9 000 kronor plus ränta, mål A 22/08. Förbundet vill också att domstolen ska slå fast att hon inte är skyldig att betala något mer till staden för behandlingen. Och påpekar att det är arbetsgivarens ansvar att svara för att vidta de åtgärder som behövs för en effektiv rehabilitering, enligt kapitel 22, paragraf 3 i lagen om allmän försäkring. Med rehabiliteringsansvaret följer även ett kostnadsansvar, menar förbundet.

Kommunal kräver också 20 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kvittningslagen till sin medlem och lika mycket för egen del för kollektivavtalsbrott.