HD prövar inte självmordsdom

2015-06-12 12:59 Ann Norrby  

Högsta domstolen har bestämt att inte pröva hovrättens friande dom mot cheferna i Krokoms kommun.

Riksåklagaren ville att HD skulle pröva den uppmärksammade domen efter en socialsekreterares självmord. Tingsrätten ansåg att det fanns ett straffbart samband mellan socialchefens respektive enhetschefens oaktsamhet och självmordet. Men hovrätten friade dem. Riksåklagaren ansåg att det var viktigt att HD skulle pröva vilket ansvar arbetsgivaren har, eftersom allt fler blir sjuka på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön.

Åklagaren ansåg också att det var i hög grad sannolikt att cheferna hade kunnat förhindra självmordet om de hade följt reglerna i arbetsmiljölagstiftningen.

Men Högsta domstolen har nu fattat beslutet att inte ge prövningstillstånd. Domstolen motiverar inte beslutet, utan skriver bara att det krävs antingen att prövningen är av vikt för rättstillämpningen eller att det finns så kallade synnerliga skäl.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö