Arbetsmiljö

Hat sänkte arbetsmiljön

Foto: Colourbox

Till Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikts diarier inkommer fallet som refereras nedan. Skyddsombudet begär hjälp från myndigheten mot en hatisk medarbetare.

Publicerad

”Att en person hatar eller är svartsjuk på någon annan på en arbetsplats kan företaget inte göra någonting åt. Men påverkar detta arbetsmiljön och arbetsprestationerna måste företaget naturligtvis agera inom de lagar och avtal som finns.”

Trafikchefen på ett bussföretag i Stockholmsområdet är lite brydd över den infekterade kontroversen mellan två kvinnliga förare.

Detsamma gäller klubbordföranden:

”Då X är så full av hat och svartsjuka behövs stort avstånd, annat trafikområde”, skriver han till trafikchefen.

Det hela började på en firmafest 2001, enligt klubbordförandens berättelse.

Mitt under en dans rusar den kvinnliga föraren X fram till sin dåvarande sambo, slår ett ölglas i huvudet på honom så hårt att glaset går sönder. När han ligger avsvimmad på golvet sparkar hon honom så att tre revben går av.

Den kvinnliga föraren Y ser detta och kallas till vittne under den rättegång som följer – trots att vännerna uppmanar henne att avstå.

X döms till samhällstjänst för misshandel och det är nu problemen börjar.

X häller en starkt illaluktande vätska i den buss som Y ska köra, trär ett kvastskaft mellan pedalerna och beskyller henne för det ena och det andra.

Trakasserierna fortsätter och Y mår psykiskt dåligt av lögner som X sprider och är rädd att visa vilken buss hon ska köra eftersom hon misstänker att X ska utsätta den för sabotage.

Stora delar av depån smittas av den misstämning som råder. Anställda vittnar om magproblem, sömnstörningar och oro över att inte veta vem som är vän eller fiende.

Skyddsombudet karaktäriserar arbetsmiljön som ”en fullkomlig katastrof” och efterlyser åtgärder.

Trafikchefen kallar de två kvinnorna till enskilda samtal, redogör för den policy som finns på företaget – att det inte är ok att baktala någon annan – samt ringer och rådgör med en jurist hos Bussarbetsgivarna.

Juristen förklarar att det inte finns skäl att omplacera X till ett annat trafikområde.

Skyddsombudet är inte nöjd med vad arbetsgivarna gör och vänder sig nu till Arbetsmiljöverket och ber ”om skyndsamt ingripande”.

”Situationen för arbetstagarna är allvarlig. Alla inblandade mår mycket dåligt”, skriver han.

Från diariet

3 februari, Dnr IMS 2010/3802