Arbetsmiljö

Han vittnar om mobbning på Byggnads

En före detta ombudsman på Byggnads bekräftar att kontoristerna på förbundets avdelning i Gävle trakasserats. Precis som Handels hävdar. Men den uppfattningen delas inte av ordföranden för Byggnads avdelning.

Publicerad

Turerna runt Byggnads avdelning i Gävle går vidare. För en tid sedan blev en kontorist uppsagd från avdelningen. Handels menar att orsaken var att förbundet larmat om trakasserier på arbetsplatsen. Byggnads har å sin sida uppgivit organisationsförändringar som förklaring.

Men nu bekräftar en före detta ombudsman på Byggnads för tidningen Byggnadsarbetaren att trakasserier förekommit. Han kallar avdelningen för en helvetesarbetsplats där flera personer utsatts för trakasserier regelbundet. En i taget. Det ska också ha pratats illa om den kvinnliga personalen på ombudsmannamöten.

– Det gick så långt att de omtalades som ”fittjävlar”, säger ombudsmannen till Byggnadsarbetaren.

Men Lars Lundberg, ordförande för Byggnads avdelning i Gävle, skriver inte under på beskrivningen. Han säger till Byggnadsarbetaren att han hatar den kvinnosyn som ibland kan finnas inom Byggnads. Men att stämningen varit sådan som Handels påstår förnekar han bestämt.

– Hade jag känt till att något sådant här förekom hade jag agerat skoningslöst.

Han säger dock att ombudsmännen haft en hög arbetsbelastning. Den kan ha lett till känslor av frustration och att folk haft kort stubin.