Han gör tummen ner för öppna kontorslandskap

2009-01-14 13:32 Mattias Davidsson  

Den australiske forskaren Vinesh Oommen har funnit att 90 procent av studierna om arbetsmiljön i öppna kontorslandskap talar emot en sådan arbetsplatsutformning. Men lösningen är frestande för arbetsgivare. Öppna landskap är 20 procent billigare att bygga.

Det går mode i arbetsplatsens utformning och de öppna kontorslandskapen kommer och går. Ibland menar experterna att landskapet befrämjar kommunikation och kreativitet. I andra lägen är det förödande för hälsan och den personliga integriteten.

Forskaren Vinesh Oommen vid Queensland University of Technology i Brisbane i Australien har granskat alla vetenskapliga studier om öppna kontorslandskap som genomförts i landet.

Hans slutsats är att 90 procent av studierna huvudsakligen kommer fram till att nackdelarna överväger fördelarna. Mycket pekar på att öppna kontorslandskap är skadligt för hälsan.

- Det vi fann chockerade mig, säger Vinesh Oommen till universitetets webbsajt.

Stress, tappad koncentration, bråk och hög personalomsättning var några av problemen studierna pekade på. Vinesh Oommen som är aktiv inom universitetets Institute of Health and Biomedical Innovation har också funnit studier som tyder på att högt blodtryck, förkylningar och influensa är vanligare bland anställda som jobbar i öppna kontorslandskap. Ytterligare en aspekt är den personliga integriteten. Att kollegorna alltid kan se och höra vad man gör skapar en känsla av otrygghet.

- Med tanke på våra fynd borde arbetsgivare runt om i landet tänka om. Forskningen visar att små, enskilda kontorsrum är mycket bättre, säger Vinesh Oommen.

Öppna kontorslandskap kostar omkring 20 procent mindre att bygga än traditionella kontor, uppskattar forskaren. Men snålheten kan bedra visheten om man till följd av den öppna arbetsmiljön drabbas av oönskat hög personalomsättning och mer sjukfrånvaro, resonerar Vinesh Oommen.

Litteraturgenomgången har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Asia-Pacific Journal of Health Management.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö